Okulumuzun Arşivinden Çıkan

Okulumuzun arşivinden çıkan 1338-1339 (1922-1923) öğretim yılına ait 2-A şubesinde okuyan bir öğrencinin karne örneği. Karnede bilgiler şöyle:

0

Dürûs, yani dersler başlığı altında, “Kur’an-ı Kerim, Ulum-ı Diniyye, Lisan-ı Osmani, Hat, Hesab, Coğrafya, Tarih, Derus-ı Eşya, Malûmat-ı Ahlakiyye ve Medeniyye, Resim, El İşleri, Lisan-ı Ecnebi, Terbiye-i Bedeniyye.

Anlaşıldığına göre “Tavır ve Hareket Numarası” başlığı ile öğrenciye davranış notları veriliyor.

Sınıf geçme yerine: Terfi’, terimi kullanılıyor. Sınıf geçmek yerine “Terfi’-i Sınıf” deniyor.

Notların 10 üzerinden verildiği anlaşılıyor. Notların karşılığı şöyle:

0 –            Fena

6 –           Vasat                   (Orta)

1 – 2         Pek Zayıf

7 -            Karib-i Âlâ         (İyiye   Yakın)

3 – 4         Zayıf

8 -            Âlâ                       (İyi)

5               Karib-i Vasat         (Ortaya yakın)

9 – 10      Âliyü’l Âlâ           (Mükemmel)

Karne yerine cüzdan terimi kullanılmakta. Cüzdanını velisine imzalatmayan öğrencinin (Ceza-dide) cezaya uğrayacağı hatırlatılmaktadır.

Karneye göre mükafatlar (ödül): Aferin, Tahsin, İmtiyaz şeklinde belirlenmiş.

Cezalar ise: Tevbih, İzinsizlik, Tekdir, İhrac-ı Muvakkat (Geçici Uzaklaştırma) şeklindedir.

Öğrenci dosyalarından çıkan, 1910 doğumlu, adının İbrahim olduğu görülen bir öğrenciye ait Aşı Şehadetnamesi. Anlaşıldığına göre her öğrencinin böyle bir şahadetnamesi bulunmaktadır:

0

Bir öğrenci raporu ve izin isteme dilekçesi örneği. Dilekçedeki yazının estetiği ve ifadelerin düzgünlüğü ve nezaketi dikkat çekmektedir (1933)

0

Okulumuza kayıt yaptıran bir öğrenciye ait diploma örneği. Öğrencinin 1925 doğumlu olduğu anlaşılıyor.

Yayın: 03.04.2013 - Güncelleme: 23.10.2018 18:21 - Görüntülenme: 3810