ERASMUS PROJE ORTAKLIĞI

Kadıköy İstanbul Anadolu Lisesi olarak 2016 yılından beri yürüttüğümüz AB Hayat Boyu Öğrenme Erasmus + Stratejik okul Ortaklığı ‘’We are all citizens of the World, our culture is our identity’’ isimli projemiz dahilinde 20-26 Ekim 2017 tarihleri arasında okulumuz öğretmenlerinden proje koordinatörü müzik öğretmenimiz Sezen Özzeybek ve beraberinde müdür yardımcısı Zehra Kardeş ile İngilizce öğretmenimiz Hilal Yiğit Bilir’in katılımlarıyla beş öğrencimizi daha Polonya’daki etkinliklere götürdük.

İtalya ve Polonya ile yapılan bu ortaklık çalışmasında bir çok öğrenci ve öğretmen  ile gerçekleştirmeye çalıştığımız hedefimiz  kültürler arası empati  ve  insanlar arası toleransın sağlanabilmesi için bir zemin oluşturmaktır. Bu çerçevede Polanya ‘nın Stargard  şehrinde yaratıcılık ve paylaşım üzerine etkinlikler gerçekleştiren öğrencilerimiz farklı deneyimlerle karşılaşmış, yaratıcılıklarının keşfetme imkanı bulmuşlardır. Aynı zamanda Szczecin şehrindeki  IV Licecium Ogalnokszlal Cace okulunda düzenlenen  Art Academia  profesörlerinin eşliğinde iki gün boyunca grafitiy çalışması gerçekleştirmiş ve bu ortak çalışma sayesinde birliktelik ruhunu hissederek, bir ürün ortaya koymuş ve dostluklara adım atmıştır

Bu proje ve etkinlikler sayesinde okulumuz öğrencilerinden dünyaya bakışında farklı bir pencere açmak öncelikli hedefimizdir. Bizler bu dünyanın vatandaşı ve kültürün birer parçasıyız. Eğitimciler olarak hedefimiz dünyaya yaratıcı, eleştirel, toleransı yüksek, hoşgörülü bireyler yetiştirmektir.

Bu tarihlerde yaptığımız etkinliklerde Polonya ‘ nın tarihne tanıklık etme imkanımız oldu. Kimi zaman müzelerde, kim zaman 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tünellerde bulunduk . Bu tünellerdeki  yolculuğumuz esnasında savaşın insanlara ve dünyaya neler yaptığını, similasyon ve rehber eşliğinde hissetme imkanı bulduk rutubetli koridorlarda, savaşı yaşamış insanların ellerinin dokunduğu duvarlara dokunmak, yazdıklarını okumak suretiyle Polonya halkının acısına ortak olduk. Gördük ki benzer yollardan geçiyor. Ve bunu öğrencilerimiz deneyimlere şansı bulduk.

Sonraki günlerde Polonya’nın coğrafyasını keşfetmek için hep birlikte yollara düştük. Farklı bir kültürün gözünden onların şehrine birlikte baktık.

Öğretmenlerimizle Nobel ödüllü filarmoni binalarında klasik müzik ve elekronik müziğin kaynaşmasına şahit olduk . Tıpkı iki kültürün kaynaşması gibi iki farklı müzik türün kaynaşmasına tanıklık ettik . Projenin yükümlülüklerinde olan savaş olgusunun işlenmesi için ; Stargard şehrindeki uluslar arası şehitliklerini gezerek oradaki birliktelik ruhunu gözlemledik. Farklı dinlerden farklı ülkelerden  insanların orada yatmakta olduğuna tanık olduk.

Görüldüğü gibi tüm bu etkinlikler biraradalık  ve farkındalıklarımızı artırmak birbirimize aslında aynı  insan olduğumuzu hatırlatmak ve bu bağlamda üretimde paylaşımda bulunabileceğimizi göstermek için yapılan etkinliklerdi . Çalışmanın sonunda öğrencilerimiz Polanyalı  arkadaşlarını bırakmakta güçlük  çekseler de vatanımıza doğru güzel bir yolculuğa çıkmış ve şu anda çalışmaya devam  etmektedirler .

07-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-201707-11-2017

Yayın: 07.11.2017 - Güncelleme: 07.11.2017 13:26 - Görüntülenme: 385